Tıbbi ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet dersini alan öğrencilerimden bazıları, kendilerine verdiğim vize ödeviyle ilgili herhangi bir kitap bulamadıklarını belirttiler. Benden onlara kitap önerisinde bulunmamı istediler. Üniversite öğrencisi olup (sosyal bilimler ve sosyal hizmet alanında) istenen herhangi bir konuyla ilgili "hiç kitap bulamadık, yok hocam" sözüne inanmak doğrusu çok zor. Tarama-Araştırma kaynakları hakkında daha fazla ilgili ve bilgili olmamız gereken bir çağda yaşıyoruz ve zaten internet sayesinde dilediğimiz her bilgi evlere kadar servis yapılıyor. Öğrencilerimizden isteğimiz keşfetme ve öğrenme konusunda daha fazla gayretli olmaları...
Öğrencilerimin kitap önerisi taleplerini dikkate alarak okuduğum kitaplardan resimli bir liste hazırladım. Aşağıdaki listede hastalık anlatıları adıyla genel bir çerçeveye sığdırabileceğimiz ya da hastalık olgusuyla bağlantısını kurabileceğimiz bazı anı, deneme, biyografi, öykü ve roman türünde eserler yer alıyor. Anlamlı okumalar diliyorum.
1. Andrew Solomon (1995) Taş Tekne, İstanbul, Özgür Yayınları.
2. Orhan Karvar (2007) Yaşanmış İnsan-ca Öyküler (Kanser Öyküleri), İstanbul, Akis Kitap
3. Sibel Kalaycı (2005) Kansere Gülümsemek, İstanbul, Babil Yayınları
4. Selma Tükel (2007) Korkmuyorum! Üç Kadın - Üç Öykü, İstanbul, E Yayınları
5. Susan Sontag (2005) Metafor Olarak Hastalık - AIDS ve Metaforları, İstanbul, Agora Kitaplığı
6. Norman Cousins (2003) Hasta Gözüyle Hastalık, İstanbul, Dharma Yayınları
7. Joanne Greenberg (2007) Sana Gül Bahçesi Vadetmedim, İstanbul, Metis Kitap
8. Zeynep Korel (2007) Babamla Son 84 Gün, İstanbul, Epsilon Yayıncılık
9. Muammer Öner (2009) Bir Ömür Dört Yaşam, İstanbul, Cinius Yayınları
10. Nevval Sevindi (2005) Kanserle Yaşıyorum, İstanbul, Alfa Yayınları
11. Françoise Sagan (1999) Günübirlik Acı, İstanbul, Can Yayınları
12. Elif Ergu (2006) Kanser Olan Mememdi, Ben Değil!, İstanbul, Epsilon Yayınları
13. Chuck Palahniuk (2010) Dövüş Kulübü, İstanbul, Ayrıntı Yayınları
14. Irvin Yalom (1995) Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri, İstanbul, Remzi Kitabevi
15. Kazım Kanat (2006) Doktor, Ne Kadar Ömrüm Kaldı?, İstanbul, Epsilon Yayınları
16. Randy Pausch (2008) Son Konuşma (The Last Lecture), İstanbul, Butik Yayınları
17. Simone De Beauvoir (2009) Sessiz Bir Ölüm, İstanbul, İmge Yayınları
19. Ö. Alim Erginoğlu (2007) Bir Türk, Bir İngiliz ve Üç Kuruşluk Dünya, İstanbul, MB Yayınevi
20. Hubert Selby (2010) Bir Düş İçin Ağıt, İstanbul, Ayrıntı Yayınları
21. F. Scott Fitzgerald (2010) Müşfikti Gece, İstanbul, Bilge Kültür Sanat
İyi akşamlar Hocam; Sizin de önermiş olduğunuz kitaplara baktım ve benim de iki önerim olacak. Tabi siz de kitapları ders için uygun görürseniz.
YanıtlaSilSevgiyle,
Albert CAMUS- Veba
Burçak ÇEREZCİOĞLU- Mavi Saçlı Kız
Nilay Çıkla
Merhaba Nilay, bu iki kitap da kesinlikle okunabilecek türden kitaplar, hatırlatman için teşekkürler. İyi okumalar, okumalar, okumalar...
YanıtlaSilMerhabalar hocam bende birkaç kitap ismi vermek isterim uygun bulursanız...
YanıtlaSil"Bir Yaşam Sentezi/Kanserin Penceresinden"-Özer BAYSALING
"102 No'lu Oda"-Ebru YARCAN"
"Annem İçin"-Selim İLERİ
(Ayfer ER)
Hocam merhaba, özellikle ruh sağlığı konusunda teorik bilgiler veren, psikopatoloji ile aiakalı kitaplar önerebilir misiniz? Roman niteliğinde olmayan, inceleme tarzında.. Şu başlıklar: kişilik bozulukları, nevrozlar, psikozlar, anksiyete vs.. bu konularda yeterli seviyeye gelmek istiyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim
YanıtlaSilSevil Canberk
Öğrenmek istediğiniz şey burada yazıp çizdiklerimizin dışında elbette. Ruh sağlığı alanında konuyla ilgili her profesyonel farklı bir liste önerebilir, doğaldır. Fakat bu alana girecekseniz temel kitapları referans almanızda yarar olacaktır. Freud, Adler, Jung ve diğerlerini biliyorsunuzdur. Ruh Sağlığı ve Davranış Bozuklukları başlıklarına giren temel eserleri kitabevlerinden sorabilirsiniz, Engin Geçtan hoca psikiyatri alanında çok değerli eserler vermiştir, inceleyiniz. Ayrıca, I.Yalom, Ertuğrul Köroğlu, Orhan Öztürk, Cengiz Güleç, Atalay Yörükoğlu vd. ilk aşamada akla gelen isimlerdir. Eserlerini inceleyiniz. Tabi son olarak DSM-IV'ü akılda tutmakta yarar vardır. Psikiyatrik sosyal hizmetle ilgili Çiğdem Arıkan, Uğur Özdemir, Işıl Bulut vd. benim dersimin haftalık içerik planında eserlerini referans verdiğim akademisyenlerdir.
YanıtlaSilSelam
YanıtlaSilKitaplar ilgimi cekti...neden 'fiction' alanindaki kitaplara oncelik verilmis...Bu alanda 'literature' sayilabilcek kitaplara ne oldu? Fiction kategorisine giren eserlerin onerilerini nasil pratikte mesrulastirir bir ogrenci? Sedace merak ettim...
Saygilar
A
A'ya Yanıt:
YanıtlaSilÖnerdiğim eserlerin büyük çoğunluğu yaşam öyküsüdür, hastalık anlatısıdır. Kurgu değil kişisel gerçekliğin yansıtıldığı özgün paylaşımlardır. Ayrıca kurgu da hastalık yaşantısını anlamada güvenilir kaynak olabilir. Edebiyatın gücüne inanmalıyız.
Nesnel ve yapıcı eleştiriler her zaman bizi besler.
hocam mrb.meme kanseri olan bir yakınım var ve bu konuda kitap okumak istiyor.Önerebileceğiniz kitap varmı acaba?
YanıtlaSilYukarıdaki listeden seçim yapabilirsiniz.
YanıtlaSiliyi günler sayın Hocam,ödevinizi tıp fakültesinden arkadaşlarla tartışırken "Lorenzo'nun Yağı" adlı bir filmden bahsettiler, ve tam aradığım şey olduğunu söylediler.. ben acaba kitabı da var mı diye bakıyorum şimdi, eğer kitabi yok ise film üzerinden yapabilir miyim
YanıtlaSil??
hocam bu arada geç kalıp acele ettiğim için değil; zaten yukarıdaki kitaplardan birini okudum :)
YanıtlaSilLorenzo'nun yağı son derece çarpıcı ve dramatik bir yapımdır. Yardım edici mesleklere yönelmiş olanların izlemesinde yarar vardır. Bununla birlikte, adil olmak zorundayız. İzleyeceğiniz filmi kitapla eş tutmamız olanaksız. Ayrıca ödevin dönem başında verildiğini düşünürsek neden teslim tarihine üç gün kala harekete geçtiğinizi anlamak çok güç.
YanıtlaSilmerhaba hocam, benim okuduğum kitapta bahsi geçen hastalığa ilişkin çok güzel bir makale buldum. kitapta aktarılanlarla birebir örtüşüyor ve çok detaylı ama anlaşılır bir dil ile yazılmış.ben bunları ödevimde sunmak istiyorum ancak sırf hastalıkla ilgili temel bilgiler bölümü 5 sayfayı buluyor böyle olunca; siz ödev için 10-12 sayfa olması için not düşmüşsünüz.. belirttiğiniz sayfa sayısından fazla olursa problem olur mu?
YanıtlaSilEylem Ezgi TUTKAL
Merhaba Eylem, elbette yazınızı genişletebilirsiniz, yine de asıl odaktan sapmamaya özen gösterin. Başarılar :)
YanıtlaSilmerhaba hocam,
YanıtlaSilsizin önerdiğiniz kitaplara ek olarak ben de
Lance Armstrong'un "Yaşama Çevrilen Pedal" isimli kitabını tavsiye ederim.
Duygu USLU
Merhabalar , hocam ben de tıbbi psikiyatrik sosyal hizmet alanında mutlaka okunması gerek bir kitap öneriyorum : Uzun Veda .Hem Alzheimer sürecinde yaşananlar hem de bir sosyal hizmet uzmanının bu süreçteki rolü hakkında tatmin edici bir kitap.
YanıtlaSilhttp://www.idefix.com/kitap/uzun-veda-andrea-gillies/tanim.asp?sid=LJZTQ1J9RV6VYBI3C2JL
Merhaba hocam, ben de gerek anlatımından, gerek gerçek bir yaşantının tüm samimiyetle gözler önüne serilmesinden gerekse sosyal hizmete ilişkin olmasından dolayı etkilendiğim bir kitabı Uyuşturucu Tarikatı/Pıt'ı önermek istiyorum. Yazarı, Uygar Özen.
YanıtlaSilŞeyma KARAKAYA
merhabalar hocam derste sunumunu yaptığım kitap umarım faydası olur ayşe şasa delilik ülkesinden notlar
YanıtlaSil"Yalnızca, Gerçekliği yitirip, insanlık dışı ve acımasız 'Aydınlanma Ülkesi'nde yıllarca yaşamış olanlar yaşamanın gerçek sevincini tadabilir ve insanlığın bir parçası olmanın paha biçilmez değerini anlayabilirler. Kendisine şizofren teşhisi konulan genç bir kız Renee, gerçekliği yitirmeye başlamasından, 'güzel gerçekliğe' yeniden kavuşmasına dek süren, 'Aydınlanma Ülkesi'ne yaptığı, olağanüstü serüvenlerle dolu zihinsel yolculuğu sarsıcı ve sürükleyici bir anlatı biçiminde aktarıyor."
YanıtlaSilM.A. SECHEHAYE tarafından 'Simgesel Gerçekleştirme' yöntemiyle tedavi edilen bir genç kızın hikayesi: BİR ŞİZOFREN KIZIN GÜNCESİ.
İyi okumalar...
"Yalnızca, Gerçekliği yitirip, insanlık dışı ve acımasız 'Aydınlanma Ülkesi'nde yıllarca yaşamış olanlar yaşamanın gerçek sevincini tadabilir ve insanlığın bir parçası olmanın paha biçilmez değerini anlayabilirler. Kendisine şizofren teşhisi konulan genç bir kız Renee, gerçekliği yitirmeye başlamasından, 'güzel gerçekliğe' yeniden kavuşmasına dek süren, 'Aydınlanma Ülkesi'ne yaptığı, olağanüstü serüvenlerle dolu zihinsel yolculuğu sarsıcı ve sürükleyici bir anlatı biçiminde aktarıyor."
YanıtlaSilM.A. SECHEHAYE tarafından 'Simgesel Gerçekleştirme' yöntemiyle tedavi edilen bir genç kızın hikayesi: BİR ŞİZOFREN KIZIN GÜNCESİ.
İyi okumalar...
"Yalnızca, gerçekliği yitirip, insanlık dışı ve acımasız 'Aydınlanma Ülkesi'nde yıllarca yaşamış olanlar yaşamanın gerçek sevincini tadabilir ve insanlığın bir parçası olmanın paha biçilmez değerini anlayabilirler. Kendisine şizofren teşhisi konulan genç bir kız Renee, gerçekliği yitirmeye başlamasından, 'güzel gerçekliğe' yeniden kavuşmasına dek süren, 'Aydınlanma Ülkesi'ne yaptığı, olağanüstü serüvenlerle dolu zihinsel yolculuğu sarsıcı ve sürükleyici bir anlatı biçiminde aktarıyor."
YanıtlaSilM.A. SECHEHAYE tarafından 'Simgesel Gerçekleştirme' yöntemiyle tedavi edilen bir genç kızın hikayesi: BİR ŞİZOFREN KIZIN GÜNCESİ.
İyi okumalar...
Hocam merhaba ben de bir kitap önerisinde bulunmak isterim. John Green'in eser 'Aynı Yıldızın Altında'. Derste de bahsettiğimiz gibi roman 16 yaşındaki kanser hastası gencin yaşadıkları ve kanser hastası çocuklar için destek grubuna girince hayatının nasıl değiştiği hakkında. İyi okumalar.
YanıtlaSil